Всички знаем колко е важно редовно да проверяваме гърдите си за бучки, подутини и необичайни петна, но нетипичният съвет на момиче, болно от рак на гърдата, може да спаси живота на мнозина. 27-годишната Хейли Браунинг от Англия споделя малкия „трик“ на стената си във Фейсбук:
„Искам да ви споделя един малък мой трик, защото той може да спаси живота на много хора.

Преди три седмици ми беше откри рак на гърдата . Можех да усетя бучката само когато лежа, а когато се изправях – тя напълно изчезваше.

Повечето сайтове ви казват да проверявате за бучки, докато сте под душа, но ако бях последвала техния съвет, може би бучката щеше да стане твърде голяма и нелечима. Дори хирургът не можеше да напипа бучката докато съм изправена.

Предстои ми дълго пътуване и химиотерапия, но искам посланието ми да достигне до възможно най-много хора“.

Хейли разказва колко шокирана и съсипана се е почувствала, когато е чула диагнозата: „Бях с майка ми и баща ми, когато отидох да си получа резултатите от биопсията. Изобщо не можех да си представя, че лекарят ще ми съобщи такава новина“, казва момичето. „Майка ми ме хвана за ръка, всички бяхме в шок и започнахме да плачем. Но лекарят побърза да ни каже, че ракът е лечим“.

Нейният пост е споделен над 155 хиляди пъти – резултат, който Хейли не е очаквала. Тя е трогната от всички благопожелания, които хората продължават да й изпращат. Момичето се надява постът й наистина да помогне на жените да открият заболяването в по-ранна фаза: „Ако успея да помогна на поне един човек, значи си е струвало. Първоначално разказах само на приятелите и семейството ми, но никой от тях не беше запознат с този метод и ми бяха много благодарни, че съм споделила с тях“.

„В никакъв случай не съм експерт, но искам да насърча всеки да се консултира с лекар веднага, щом забележи нещо необичайно. Не отлагайте тези посещения“, пише Хейли.

Д-р Уана Уит, която са заминава с ракови проучвания, казва: „Важно е всяка жена да опознае гърдите си и да говори с лекаря си, ако забележи необичайни или постоянни промени. Няма нужда да ги проверявате по един определен начин и на точни интервали от време, просто от време на време ги оглеждайте добре, докосвайте ги, за да разберете какво е нормално за вашето тяло.“