Обичате майонеза? Оказва се, че не е толкова вредна, колкото подозирате!
Ние си мислим: майонезата не трябва да се нагрява в микровълновата печка и въобще да се подлага на топлинна обработка, защото се отделяли канцерогени.
Истината. Нека си припомним съставките, ингредиентите, които влизат в майонезата: растително масло, яйца, оцет, сол, захар, вода, понякога горчица или други подправки. А в “нискокалоричните” и “леките” майонези мазнината е по-малко като за запазване на гъстата консистенция добавят в соса природна дървесна смола. Както виждате, в случая с класическата майонеза всички продукти, съдържащи се в нея, са обичайните от нашата кухня, такива, които консумираме всеки ден. И е пресилено и дори излишно да очакваме канцерогенна клопка. Т.нар. “леки” майонези се различават при различните производители, но и там няма нищо, което да не сме употребявали всеки ден с храната си, в това число и при топлинна обработка.
Ние си мислим: Майонезата провокира обриви по кожата.
Истината. По принцип - не. Възможен е алергичен обрив като реакция на яйчения албумин или горчицата. Или засилване на обрива, тъй като един от факторите на обостряне при акне е инфектиране на мастните жлези. Благоприятни условия за такова инфектиране създава повишената глюкоза в кръвта след ядене. Но това не е уникално свойство на майонезата, а отражение на вкусовите навици на хората, склонни към преяждане. Тези, които предпочитат сладки, мазни и висококалорични продукти, включително майонеза.
Още истини за този така любим на всички ни сос четете на най-полезния здравей сайт zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: