Доброто наспиване през нощта може да изглежда като най-естественото нещо на света, но понякога може да се превърне в непостижима мечта. В случаите, когато не може да заспите и се въртите по цяла нощ в леглото, има няколко трика, които могат да ви помогнат, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Истината е, че повечето водещи причини да не може да заспите вечерта се случват преди самото лягане. Кофеинът, алкохолът и тежката храна може да стимулират мозъците ни така, че да останем будни през цялата нощ.

Силните светлини и ярките екрани могат да попречат на съня заради потискането на мелатонина, хормонът, който ни кара да заспиваме. Никога не носете устройства с екрани в леглото, превърнете леглото в място за сън и секс и нищо повече. Създайте си рутина на подготовка при лягане и я спазвайте. Това помага на мозъка ви да се отпусне и да се настрои за сън.

И това е интересно: Откриха най-добрия заместител на солта - четете ази и още полезни новини на zdrave.to

Опитайте се да си лягате и да статавате по едно и също време всеки ден. Спазвайте я дори през уикенда и след тежка нощ. Това ще помогне на тялото ви да запази ритъма си. Махнете часовника си. Ако се успокоите, както физически, така и психически, преди заспиване, ще успеете да заспите по-лесно и да получите по-качествен сън.

Релаксирайте напрегнатите си от деня мускули и сухожилия, регулирайте дишането си и освободете стреса, натрупан дотогава. Ако не може да заспите, не се въртете в леглото, сменете стаята, почетете книга, и след като се усетите уморени си легнете отново.