В прасковите има голямо разнообразие на хранителни вещества, които са жизненоважни за здравословното функциониране на тялото.
Вкусните плодове съдържат витамин А, бета-каротин и витамините С (аскорбинова киселина), Е (алфа-токоферол), К (филохинон), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин),В-6, фолат и пантотенова киселина. От минералите имат калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк и мед. Характерно още за прасковите е, че са с ниско съдържание на калории, нямат никакви наситени мазнини или холестерол, което ги прави основна част от много диети.  

И това е интересно! Топ 5 на най-полезните семена. Четете още интересни новини и полезни съвети за вашето здраве на най-полезния здравен сайт Zdrave.to

Прасковите са един от плодовете, които лекарите препоръчват за консумация по време на бременност. Обосновката е голямото богатство на полезни вещества, които съдържат. Витамин С помага за здравословния растеж на костите, зъбите, кожата, мускулите и кръвоносните съдове на бебето. Чрез него се усвоява желязо, което също е важно за безпроблемното износване по време на бременността. Най-ценното вещество на плода за бременните обаче е фолиевата киселина. Тя предотвратява дефекти на нервната тръба като спина бифида и други. 
 
Съдържанието на калий в прасковите спомага за предотвратяването на мускулни крампи и обща умора, които често се срещат в различните приоди на бременността. Фибрите в плода също са полезни- за храносмилането на бременните. 
 
Пулпата на прасковите има антиоксидантни свойства. Присъствието на хлорогенна киселина в тях също допринася за защитните им свойства. Лутеинът зеаксантин и бета-криоксантин защитават организма от вредните ефекти на различни заболявания.