Все още в България няма потвърден случай на коронавирус, но е възможно това да се случи в следващите дни.

Но в ситуацията на новия вирус - най-важно е да запазим спокойствие.

"Дотолкова, доколкото е възможно хората да рационализират тези страхове. Трябва да разберат, че със и без страха това, което трябва да се случи - ще се случи. 

Единствено страхът може до такава степен да ги потисне като съпротивителни сили, че да улесни достъпа на вируса", каза психиатърът д-р Веселин Герев в предаването "България сутрин".

Той посочи, че психиката на човек е така устроена, че той живее в страх, а той е основната водеща сила в нашето ежедневие. 

"Страхът за здравето е един от най-силните и по-силен от него е само страхът за живота. Ние все още не можем да попаднем в тая зона на силен страх, който да стигне до паника, защото заразата от коронавирус е около нас. 

Не са регистрирани първите случаи в България, но това най-вероятно предстои да се случи", каза още той.

От 100 заразени - 80 оздравяват, а само трима умират според данни на СЗО.

"Когато човек се притеснява - ръси много адреналин в тялото, а това е хормон, който бута имунитета. При вирусните сили е много важно човек да има съпротивителни сили, за да може те да бъдат неутрализирани. 

Има проучвания, че стресът, паниката, напрежението, безсънието бутат нивата на имунноглобулините от група А, а е много важно те да функционират нормално", допълни д-р Веселин Герев.

Той сподели, че е разговарял с негови колеги от Милано, които неглижират проблема, въпреки че в Италия вече има над 400 заболели от новия щам.

"Има един тип хора, които ги е страх дори когато излязат на улицата, внимават какво ще пипнат", каза още той.