Акад. Михаил Пирадов е един от водещите световни невролози, академик от Руската академия на науките (РАН). Той обяснява как се отразява продължителността на живота за болестите на съвременното човечество, какви успехи постигат учените и какво ни чака в бъдеще. Предлагаме ви най-интересните моменти от интервю с акад. Пирадов.

- Акад. Пирадов, продължителността на живота нараства в повечето страни от нашия свят. Как се отразява това на разпространението на различните болести?

- Всеки медал си има две страни. Да, продължителността на живота расте, в т.ч. като се увеличава именно активният период от живота на човека. И нашата задача е да го удължим колкото може повече. В същото време, нарастват броят и разпространението на онкологичните и невродегенеративните заболявания.

Това е пряко свързано с повишаването на продължителността на живота. В половината от случаите става дума за патология на сърдечните и мозъчните съдове. Колкото повече остарява човек, толкова повече се износват неговите кръвоносни съдове. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to