Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности по педиатрия и неонатология. През 2006 г. завършва здравен мениджмънт. Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.

Има повече от 25 години стаж като неонатолог, натрупан в Клиниките по неонатология на Университетска болница в Плевен и Университетската детска болница в София. В болница “Токуда”-София е от създаването й. Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардио-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.

- Д-р Масларска, защо се налага здравото новородено да бъде изследвано?

- Здравото дете е добре да бъде изследвано, защото голяма част от заболяванията не са “видими”. Ултразвуковите изследвания са безопасни за децата, няма лъчево натоварване, няма болка. Ако се открие отклонение, детето трябва да се следи. Изследването може да се повтори няколко пъти - толкова, колкото е нужно, без риск. Ранната профилактика и лечение предотвратяват по-сериозни усложнения. Например, при ехография на тазобедрени стави, която е добре да бъде направена след раждането или най-късно до края на първия месец, се предотвратяват състояния, които водят до дисплазия и луксация на ставата.

Цялото интервю,четете в zdrave.to