Има свидетелства, че „магическите гъби“ могат наистина да помогнат за освобождаване на ума. Няколко проучвания, включително две скорошни обещаващи клинични изследвания, предполагат, че псилоцибинът – психоактивната съставка в гъбите – може да има потенциал за облекчаване на тревожност и депресия в тежки форми, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert ​​​​​​​.

Но въпреки това гъбите са класифицирани като наркотик, който „няма приета медицинска употреба“ и са нелегални. Не е било лесно за учените да установят точно какво могат да правят те и какво не.

Ето няколко начина, по които гъбите могат да се отразят на мозъка и тялото ви:

Могат да ви накарат да се почувствате добре

Според Националния институт за наркотиците в САЩ, гъбите могат да доведат до чувство на релаксация, подобно на ефекта от марихуаната.

Подобно на други халюциногенни наркотици, като LSD или пейоте, се смята, че гъбите оказват въздействие върху същите нервни пътища като невротрансмитера серотонин, посочват от института. 

Те действат върху префронталния кортекс на мозъка, който регулира абстрактното мислене и играе ключова роля за настроението и възприятието. 

Да ви накарат да халюцинирате 

Много хора, употребяващи гъби, описват как „виждат звуци“ и „чуват цветове“. Изследване от 2014 г.  приписва този ефект на начина, по който псилоцибинът се отразява на комуникацията между различни нервни пътища в мозъка. Учените установяват засилена активност между различни мрежи, които обикновено не си взаимодействат. 

Тези халюцинации позволяват да разберем как гъбите могат да помогнат за лечение на депресия. 

Дейвид Нът, невроучен от Импириъл Колидж в Лондон, автор на изследване върху псилоцибина, публикувано през 2012 г., също открива промени в схемите на мозъчната активност при употреба на веществото.

Докато някои области стават по-изразени, други са заглушени – включително в регион, който се смята, че играе роля в поддържане на нашето усещане за "аз". 

При хората с депресия връзките между мозъчните вериги в този регион, свързан с усещането за „аз“, са прекалено силни. „Хората, които потъват в депресивно мислене – техните мозъци са свръхсвързани“ - казва Нът за Psychology Today. Отслабването на тези връзки и създаването на нови би трябвало да осигури облекчение. 

Петгодишно изследване върху веществото предполага, че то може да служи „като хирургическа интервенция“ за някои психични заболявания. 

Резултатите от две контролирани клинични проучвания върху ефектите на псилоцибина върху пациенти, които се борят с депресия, предполага, че една доза от веществото един ден може да бъде мощен инструмент за справяне с депресията и тревожността.

Първото изследване е проведено от учени от университета Джон Хопкинс, а другото – от екип от Нюйоркския университет.  

Шест месеца след преживяването 80 процента от участниците показват значително намаляване на симптомите на депресия и тревожност, измерени според златния стандарт на психиатричните изследвания.
 

Екипът от Ню Йорк казва, че между 60 и 80 процента от участниците са изпитали намаляване на тревожността и депресията шест месеца след един-единствен психоделичен трип. 

Ник Фернандес, участник от 2014 г., казва, че неговият трип го е повел на емоционално пътешествие, което му е помогнало да види „сила, по-голяма от него“. 

„Нещо вътре в мен прещрака – казва той – и осъзнах, че всичките ми тревоги, защитни механизми и несигурности не са нещо, за което да се тревожа.“

Според психолога Джефри Гъс от Нюйоркския университет резултатът при много участници е подобен. „Смятаме, че това е част от лечебния процес.“

Но можете също да изпитате тревожност – поне докато трае действието на веществото 

В много от случаите, докладвани от изследването на Нюйоркския университет, участниците съобщават за преживяване на силна тревожност и дискомфорт – продължаващи от няколко минути до няколко часа, след еднократна доза. 

Едва по-късно някои от тях започват да чувстват облекчение и дори това преживяване значително варира от човек на човек.

Зениците се разширяват 

Повишените нива на серотонин, които може да бъдат резултат от употребата на гъби, карат зениците да се разширяват.

Чувството за време може да се наруши

Усещането, че времето се забавя, е един от страничните ефекти на употребата на гъби, посочват от Националния институт по наркотиците.

Може да имате извънтелесни преживявания.

Гъбите могат да предизвикат илюзорни преживявания, които да чувствате като напълно реални.

Тези типове извънтелесни преживявания, в които употребилите могат да наблюдават версия на себе си, обикновено започват от 20 до 90 минути след приемането на веществото и могат да продължат до 12 часа, твърдят от института.

Преживяванията варират в зависимост от това колко ще приемете, както и от вашата личност, настроение и обкръжение. 

Може да усетите, че имате по-отворено съзнание и въображение

След като психолози от университета Джон Хопкинс предизвикват извънтелесни преживявания при малка група доброволци с псилоцибин, участниците казват, че са се почувствали по-отворени, с по-силно въображение и по-способни да оценяват красотата. 

Когато учените проследяват доброволците година по-късно, близо две трети от тях казват, че това е било едно от най-важните преживявания в живота им. Близо половината показват повишена отвореност към нови преживявания, отколкото преди да приемат веществото. 

Някои потребители съобщават трайни халюцинаторни възприятия, свързани с рядко заболяване.

Още от 60-те години се съобщава за единични случаи на заболяване, известно с името трайно халюциногенно перцептивно разстройство, при което халюцинациите продължават дълго след приемането на халюциногенното вещество, обикновено LSD. 

Джон Холпърн, асистент по психиатрия в Харвардското училище по медицина и водещ автор на скорошно изследване върху това заболяване, казва:

„Изглежда неизбежно – на базата на 20 свързани изследвания, датиращи още от 1966 г. – че поне някои индивиди, които са използвали LSD в частност, преживяват трайни перцептивни аномалии, напомнящи остра интоксикация, която не може да бъде приписана на друго медицинско или психиатрично заболяване.“