За какво месо става дума?
В списъка на Световната здравна организация (СЗО), червеното месо това е всички видове мускулно месо от бозайници: говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе, както и преработени месни продукти, всички пушени, осолени, консервирани и т.н. 


Червеното месо причинява ли рак?
СЗО включи червено месо в група от продукти, „вероятно карциногенни за хората“. Ключовата дума тук е „вероятно”: Учените все още нямат еднозначен отговор на въпроса „дали червеното месо предизвиква рак?”. Това е, което знаем днес.

Червеното месо и месните продукти (колбаси, колбаси, бекон и др.), възможно увеличават риска от развитие на колоректален рак (ректален и /или рак на дебелото черво) с 20-30%. Това доказват  резултатите от много изследвания, в които се посочват още над 12 вида рак, които може да бъдат причинени от прекомерната консумация на червени меса.

Каква е най-новата позволена седмична доза месо, за да не се разболеем от рак четете в zdrave.to