Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето кое просто средство намалява болката от поставяне на инжекция

https://blitz.bg/zdrave/zdravoslovno/eto-koe-prosto-sredstvo-namalyava-bolkata-ot-postavyane-na-inzhektsiya_news793989.html Blitz.bg

Става дума за усмивката. Тя е достатъчна не само да се почувствате по-добре, весел и уверен, но дори намалява усещането за болка

София, България 18 Ян. 2021, 08:37 803 прочита 0 коментара

Все по-актуална става темата за ваксинирането и в тази връзка поставянето на инжекции. Има хора, които изпитват некомфорт, дори страх, само при вида на голямата игла, която потъва в кожата.


Същевременно медиите ни заливат със снимки на тази манипулация. Това отблъсква много хора, които не се притесняват толкова от ваксината, колкото от нейното поставяне.

Затова учените се заемат да проучат какво би могло да доведе до по-леко приемане на процеса на поставянето на инжекция. Изследването им показва, че в помощ идва усмивката. Тя е достатъчна не само да се почувствате по-добре, весел и уверен, но дори намалява усещането за болка.

Изследователи от Калифорнийския университет (Irvine School of Ecology) решават да проверят как мимиката на лицето влияе на манипулацията с игла в човешкото тяло.

Те се интересуват доколко може да повлияе усмивката и изражението на лицето на преживяване на болка и свързаните с това нива на стрес. Резултатите са публикувани в списание Emotion.

Участие в експеримента вземат 231 човека. Всички те получават инжекция с физиологичен разтвор, подобна на тази, използвана за поставяне на грипна ваксина.

Разделени са на различни групи, като едни се усмихват широко, чак до ъгълчетата на очите, а други са с по-малка усмивка, трети правят гримаса, а четвъртата група се стараят да поддържат неутрално изражение на лицето.

Участниците попълват предварително въпросник дали се притесняват от инжекцията. Няколко минути след манипулацията отговарят дали са почувствали болка и стрес. Като допълнителен източник за състоянието на участниците е била включена специална апаратура.

Резултатите показват, че групата с широка усмивка е почувствала с около 40% по-слабо болката в сравнение с групата с неутрално изражение. С другите две групи разликите са минимални. Широко усмихнатата група отчита и най-нисък сърдечен ритъм.

Известно е от редица досегашни проучвания, че усмивката и положителните емоции влияят добре на здравето и живота на човека.

Но любопитен е фокусът върху конкретно преживяване – в случая, поставянето на инжекция. Приемете всичко с усмивка и шансовете да се почувствате по-добре, се увеличават.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам