Млада жена загуби бебето си, родено 14 седмици преждевременно. 22-годишната Кейти Лиминг се заразява с ковид седмица преди да роди, като се оказва, че тя не е била ваксинирана.

Третото ѝ дете Айви-Роуз се ражда недоносено. Установено е, че то е страдало от белодробен и мозъчен кръвоизлив. За съжаление новороденото издъхва на деветия ден от живота си.

Майката споделя, че не съжалява за решението си да не се ваксинира.

Младата жена се обоснова с думите: "Чух ужасни неща за ефектите от ваксинацията върху бъдещите майки. Една жена ми каза, че след като си поставила ваксина, бебето ѝ починало седмица след раждането"."Възможно е причината да е друга, но много се уплаших. Имаше и още много истории за жени, направили спонтанни аборти и се ужасих. Не можех да поема риска.“

„Не знам дали щеше да има разлика ако се бях ваксинирала. Чудех се аз ли съм виновна, обвинявах се. Но акушерката ми каза, че не трябва да си мисля така. Обясни ми, че дори и да имах ваксина, пак можеше да се разболея от вируса. Ако се беше случило така, щях да обвинявам ваксината,“ допълва тя.

Госпожица Лиминг споделя, че скърби дълбоко и дори няма сили да погледне бебешките дрехи и предмети, които са купили за Айви-Роуз.Тя казва: „Искам хората да знаят, че Covid все още е тук и е много опасен. Има много хора, които се заблуждават, че коронавирусът е изчезнал.  Вече е рядкост да видите някой с маска, освен ако не е в болница".

Смъртният акт на Айви-Роуз посочва причините за смъртта като тежък респираторен дистрес синдром, екстремна 26 седмичма недоносеност, положителна на Covid майка и положителна на Covid бебе, както и интравентрикуларен кръвоизлив.


Говорител на фондация NHS Foundation на Lancashire Teaching Hospitals, където Айви-Роуз почина в неонаталното отделение на болницата Royal Preston, каза: „Нашите мисли са със семейството на Ivy-Rose в този момент, но нека да стане ясно:

Ваксинацията е най-добрата защита за бременни жени срещу тежка инфекция с Covid-19. Счита се за напълно безопасна и се препоръчва от Кралския колеж по акушерство и гинекология с данни от над 100 000 ваксинации срещу COVID-19 по време на бременност в Англия и Шотландия и още 160 000 в САЩ, които не показват последващо увреждане на плода или бебето".

"Бихме насърчили бременните жени да се ваксинират възможно най-скоро. Можете да получите ваксина по всяко време на бременността, но рисковете, пред които са изправени неваксинираните бременни ако се зарязят с Covid-19, показват защо ви съветваме да го направите възможно най-скоро".
 На бебето Айви-Роуз Корт бяха взети отпечатъци малко преди смъртта ѝ. Тя се роди преждевременно на 26 седмици и даде положителна проба за Covid само няколко дни след като се роди.