"В София заболяемостта от грип се движи около средната за страната. Има много области с доста по-висока. Възможно е обаче да има много голяма скрита заболяемост", това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от Euronews Bulgaria.

"Най-сериозно остава положението в Габрово. Дори там има повишение на случаите в последните дни, а в останалите най-силно засегнати области се отчита понижение.

Проф. Христова с кошмарна здравна новина: България пламна!

В страната като цяло има намаление на случаите, което означава, че сме достигнали пика и имаме нещо като плато с тенденция за намаляване.

По-голямата част от европейските страни са достигнали пика в последната седмица на 2022 г. Така че няма да е учудващо още преди края на януари да сме правили тази грипна вълна", каза проф. Христова.

"Твърде много хора прекараха грипа много тежко. Основната причина за това е липсата на заболявания в последните две години и отслабеният имунитет от бушуващия Ковид. Една вирусна инфекция отваря врата за нови бактериални или вирусни инфекции", допълни шефката на Националния център по заразни и паразитни болести.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук