Вече имаме достатъчно ваксини, проблемът е колко хора ще искат да си ги поставят. Това каза пред bTV д-р Александър Симидчиев.

По думите му трябва да се проведе мащабна и индивидуална кампания за ваксинация, която да достигне до всички групи от населението.

Симидчиев цитира изследвания, според които имунитетът след преболедуване и последвала ваксинация е най-добър. „Тогава устойчивостта е най-голяма“, коментира той.

По думите му може да се наложи поставянето на трета доза ваксина, но след проверка на нивата на антитела след ваксиниране.

Относно ситуацията в страната Александър Симидчиев коментира, че епидемията затихва. „В момента нивото на разпространение на пандемията е ниско, то бележи обратен ръст. Дали това е трайно, или моментно стихване, е трудно да се каже“, коментира Симидчиев.

Симидчиев коментира и предстоящото въвеждане на европейски зелен сертификат. По думите му той трябва да регулира движението на граждани в ЕС, но въпреки това трябва да се внимателни с пътуванията заради новите щамове.