"Няма как у нас да няма заразен с коронавирус. Вероятно просто до този момент не е доказан. Фактите говорят. В съседните ни страни вече има първи случаи на вируса. Освен това постоянно пристигат българи от Милано”.

Това заяви в ефира на Нова тв д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Първото нещо, което трябваше да направи Щабът и правителството беше да осигурят достатъчно тестове.

С 20 проби няма как да бъдат изследвани всички. PCR тестовете са по-скъпи и по дефицитни, но пазара отдавна има полеви тестове. Те също стават за коронавирус”, каза Кацаров. 

Докторът допълни, че процентът на починали от новия китайски вирус е като при останалите щамове. „Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника”, поясни Стойчо Кацаров.

По думите му маските не вършат работа. „Важно е, ако избухне епидемия у нас, да бъдат осигурени достатъчно възможности хората да се лекуват.  Здравната каса трябва да освободи ресурс за изследване и консултации”, смята той. 

Кацаров е категоричен, че хората трябва да са наясно какво трябва да правят. „Миене на ръце, ограничаване на контакти – нищо повече не е нужно. Запасяването с брашно, сол и тн. е излишно”, заключи докторът.