Стрептококи група А са част от нормалната ни резидентна флора. Всеки от нас е една екосистема и това са микроби, които ги има в носа, гърлото, устата, дупето - места, които не са стерилни, ако няма стрептококи има стафилококи, хемофилус.

Това обясни пред "Фокус" доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести след като 6 деца починаха в Гърция, заразени с бактерията стрептокок тип А.

"Първоначално стрептококите група А са част от нормалната флора и те по принцип не са инвазивни, т.е. не са в състояние да преодоляват защитите на човешкия организъм и да предизвикват септични състояния, каквото е станало при тези деца в Гърция. Но понякога тези стрептококи могат да придобият инвазивни свойства и да причинят септични състояния, каквото се е получило там, което е просто случайност и е част от живота.

Това са неща срещу, които ние не можем да направим нищо, просто инциденти, които се случват понякога. Tези деца са имали нещастието да се срещнат с щам, който има инвазивни свойства", обясни доц. Мангъров.

По думите на специалистът по инфекциозни болести, ако видимо детето е в много тежко състояние, трябва да се започне антибиотична терапия с масивни дози антибиотици, но обърна внимание, че понякога антибиотици са причина бактериите да "полудяват":  

"Това пък от друга страна не означава, че всеки на който намерим стрептококи група А в гърлото и носа, трябва да се лекува с антибиотици, защото една от причините за това някои щамове да "полудеят" е безконтролното използване на антибиотици за щяло и нещяло.

Нещата са много двустранни и многостранни", отбеляза доц. Мангъров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук