Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон. 

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините. 

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки.

Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата. 

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.