Американската разузнавателна общност остава разделена по въпроса за произхода на новия коронавирус, но смята, че лидерите на Китай не са знаели за вируса преди началото на световната пандемия.

Разузнавателните агенции на САЩ не могат да разрешат спора дали разпространението на вируса се дължи на инцидент в китайска лаборатория без да получат повече информация. Това става ясно от разсекретено резюме на доклада, който американският президент Джо Байдън поръча на американското разузнаване през месец май за установяване на произхода на новия коронавирус, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

В разсекретеното резюме американските официални представители посочват, че само Китай може да помогне в намирането на отговора на въпроса за истинския произход на новия коронавирус, който отне живота на 4,6 милиона души по света.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който получи засекретения доклад по-рано тази седмица, заяви, че Вашингтон и неговите съюзници ще продължат да оказват натиск върху китайското правителство за информация.

Светът заслужава отговори и аз няма да се откажа, докато не ги получим", каза Байдън. "Отговорните държави не бягат от тези отговорности спрямо останалия свят, допълни той.

По думите на Байдън в Китай има важна информация за произхода на пандемията, но от самото начало правителствени служители в Китай пречат на достъпа до информация от страна на международните изследователи и членовете на световната здравна общност.