На спешно заседание на Областния медицински съвет бе обсъдена усложнената епидемиологична обстановка в град Ямбол, предаде Нова тв.


Предвид увеличения брой лица с положителни проби за COVID-19 и образуването на огнище на коронавирус в определен район на Ямбол, съветът взе решение за въвеждане на по-строги мерки с цел ограничаване разпространението на вируса.

Става въпрос за района на комплекс „Райна Княгиня“ и улиците „Чая“, „Въча“, „Огоста“, „Росица“, „Тополница“, „Места“, „Тимок“, „ Резовска„ и „Тича„ в Ямбол.

Мерките влизат в сила от 20.00 часа тази вечер, съобщиха от общината. За въведените мерки бе издадена и заповед на директора на РЗИ Ямбол, където конкретно е описан начина на действие и предвижване в района.

Достъпът на граждани и автомобили става чрез организирани контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните точки. Преминаването  през тях става само в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини, за връщане на постоянен адрес.

Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизненоважни сектори, като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителни магазини, лечебни заведения и автомобили за специализиран транспорт на болни се допуска само с разрешение на органите на МВР. 

Всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места, са длъжни да носят защитна маска за лице или шал. Не се допуска събиране на групи от хора.
Свободно движение в района се извършва само при необходимост за закупуване на храни, лекарства и осъществяване на медицинска помощ.

„Въвеждаме тази мярка на временно след увеличаване броя на положителните проби поради неизпълнение на мерките и нормите за социална изолация и дистанция в района “, каза областният управител Димитър Иванов след заседанието.