Сингапурският специалист по инфекциозните болести Уанг Линфа предупреждава, че скоро в света може да се появи нов вид коронавирус. Той ще се появи поради "обратна зооноза", съобщава Straits Times.

Смята се, че първият патоген на COVID-19, който е предизвикал световната пандемия, е започнал да се разпространява сред прилепите, живеещи в Азия.

След известно време той е предаден на друго животно, което става междинен гостоприемник, и едва след това директно на човека. Впоследствие вирусът започва бързо да се разпространява сред хората.

Последните проучвания показват, че вирусът може да се върне отново при животните без проблем. В този случай е достатъчно заразен човек да остави някъде остатъци от храна и те ще бъдат използвани например от прилепите.Този процес е наречен "обратна зооноза". 

Прилепите се различават от много други по това, че имат уникална имунна система. Те могат да пренасят вируса, като в същото време да нямат абсолютно никакви признаци на заболяване.

В същото време вирусът, който се намира в тялото им, остава жизнеспособен дълго време и дори може да претърпи множество мутации. Затова заразеният прилеп е заплаха за много други видове.

Когато вирусът преминава от един носител към друг, той претърпява определени промени. Колкото повече такива преходи претърпява, толкова по-опасен е и толкова по-лесно може да се адаптира към определен гостоприемник.

Превод и редакция: БЛИЦ