Дивите животни, отглеждани във ферми в Китай, може да се окажат посредник, чрез който новият коронавирус се е предал от прилепи на хора, пише "Фокус", позовавайки се на статия в американското издание The Washington Post, базирана на наблюденията на редакцията и мнението на експерти.

Както отбелязва вестникът, в окръг Енши (провинция Хубей) има стотици пещери, в които живеят най-малко седем вида прилепи, едната от които преди това е била идентифицирана с вирус, който е 96% идентичен със SARS-CoV-2. В непосредствена близост до такива пещери има малки ферми, в които още преди избухването на пандемията са отглеждани хиляди диви животни, като цивети, язовци и миещи мечки.

Според учените тези животни могат да бъдат междинна връзка в предаването на вируса от прилепи към хората.

Според официалната статистика, цитирана от The Washington Post, в общо 290 ферми в Енши са били отглеждани от 450 000 до 780 000 животни, преди да бъдат затворени през 2020 г. заради пандемията.

През септември екип на The Washington Post пътува до Енши, на шест часа път с кола от Ухан, където през декември 2019 г. е регистриран първият случай на новия коронавирус. Както отбеляза журналистът, споменатите ферми се намират на разстояние около 1,5 км от пещерите.

Освен това хората посещават пещерите за туристически цели, за спелеологически изследвания или за подмяна на помпата за питейна вода, разположена там.

Според The Washington Post, учени, които са прочели наблюденията на журналист на изданието, казват, че от прилепи, живеещи в пещери, новият коронавирус може да е бил предаден на други животни и след това да е стигнал до пазарите в Ухан.

Един от източниците на вестника твърди, че дивите животни, продавани на пазарите в Ухан, са доставяни там от провинция Хубей, включително от Енши.

Световната здравна организация (СЗО), като част от усилията за изследването за произхода на новия коронавирус, поиска достъп до райони на КНР, като Енши, където се отглеждат диви животни във ферми, но Пекин отказа.

Представител на посолството на КНР във Вашингтон, в отговор на въпрос от изданието дали прилепите, дивите животни и местните жители в окръга са били проверени за коронавирусна инфекция, отговори, че в момента дипломатическата мисия не може да провери подобна информация. В същото време служител на посолството подчерта, че от началото на 2020 г. търговията с диви животни и употребата им за храна е забранена в Китай.

В съвместен доклад на СЗО и Китай, публикуван през март след мисията в Ухан през 2021 г., се отбелязва, че най-вероятният сценарий за появата на COVID-19 е преминаването на болестта от прилепи към друго животно, което по-късно е заразило хора.

Както отбелязва The Washington Post, към днешна дата експертите не са стигнали до окончателни изводи за това как точно вирусът е попаднал на пазара на морски дарове в Ухан, където за първи път е регистрирано огнище на болестта, причинена от коронавируса.