Лабораторията се намира във военната база на САЩ в Форт Детрик, Мериленд. В продължение на година и половина китайските лекари и политици се бориха с обвиненията за умишлена селекция на щама на коронавирус на COVID-19 в изследователски център в Ухан. Сега Китай минава в офанзива, пише "Труд". 

Според китайските експерти много странни неща са се случвали около базата Форт Детрик през 2019 г., в навечерието на разпространението на пандемията. Първо, самата база е абсолютно зловещо място, прототип на корпорацията ''Чадър'', където се на територията на базата се съхраняват проби от военни бактериологични разработки от Втората световна война.

Там са събрани заедно резултатите от кланичните експерименти на нацистите и на японските учени от "Отряд 731". Всички тези материали бяха на разположение на специалистите от секретната биологична лаборатория, разположена във Форт Детрик.

Второ, точно преди епидемията от COVID-19, лабораторията във Форт Детрик, която има колекция от опасни вируси, беше спешно демонтирана. Китайското издание на People’s Daily пише, че правителството на САЩ е взело решението да затвори лабораторията неслучайно, а след разпространението на пневмония с „неизвестен произход“ в щата Мериленд.

Нещо повече, първите случаи на инфекция с „неясната“ пневмония бяха диагностицирани от лекарите през юли 2019 г. при пациенти в два дома за възрастни хора, разположени в близост до военната база.

След това през юли на официалния уебсайт на CDC (Центрове за контрол и превенция на заболяванията) на САЩ публикува информация „за прекратяването на дейността на лабораторията във Форт Детрик“.

Странно е, че лабораторията, която имаше научен потенциал бързо да установи естеството на болестта, беше затворена и не участва в разработването на животоспасяващата ваксина.

Болестта обаче продължи да се разпространява бързо в САЩ, без много публичност, а по-скоро дори под ''прикритие''. През септември 2019 г. доклад на CDC в щата Мериленд свързва пневмония с „неизвестен произход“ с употребата на електронните цигари. Митичните пушачи на митични електронни цигари започнаха масово да страдат от белодробни заболявания в Уисконсин и Северна Вирджиния, а след това и в целите САЩ.

Така в навечерието на пандемията COVID-19 в Америка се появи невероятен феномен от „пневмония, свързана с електронни цигари“. Което, разбира се, е пълна глупост, смята изданието ''Женмин жибао''.

Има косвено потвърждение за американския произход на COVID-19 от Националният институт по здравеопазване на САЩ. Специалистите на института смятат, че коронавирусът, по това време без да има това название, вече се е разпространил в САЩ през есента на 2019 г. Така че в някои от 24 000 кръвни проби, събрани от началото на 2020 г. от различни места в САЩ, вече са имали антитела срещу COVID-19.

По-конкретни данни са публикувани от американските издания USA Today и The Palm Beach Post.

Според тях в щата Флорида през декември 2019 г. е имало 171 случая с новия тип коронавирус. В същото време 107 души от болните не са пътували извън САЩ, а до официалното потвърждение за началото на епидемията от COVID -19, оставаха още 2 месеца, а за лабораторията в Ухан изобщо нищо не се чуваше. Изглежда, че коронавирусът се е появил в САЩ по-рано, отколкото в Китай.

Заключение: трудно е да се счита за съвпадение ликвидацията на биологичната лаборатория във военната база във Форт Детрик и вълнообразното разпространение на пневмония с „неясен характер“ от този момент.

Може би причината за мистериозната епидемия от „пневмонията от електронните цигари“ е породено от изтичането на биоматериал от тази тайна лаборатория. Правителството на САЩ обаче категорично отказва открито да се разследват обстоятелствата за първичните инфекции в щата Мериленд под универсалния предлог от „заплаха за националната сигурност“.

Любопитно е, че преди няколко дни от територията на САЩ беше извършена хакерска атака върху сайт с подписите на 10 млн. интернет потребители с призив към Световната здравна организация (СЗО) да проучи дейността на лабораторията в Форт Детрик.

Но властите на САЩ няма да могат да избягват тази тема завинаги, смята ''Женмин жибао'' и истината за началото на епидемията от коронавирус рано или късно ще стане известна на световната общност.