Следвайки примера на други страни, американските власти настояха фармацевтичната компания "Алерган" да изтегли текстурираните си гръдни импланти тип "Байосел", които са свързани с рядка форма на рак, съобщиха световните медии.

За разлика от Франция през месец април и Канада през месец май, Американското управление за контрол на храните и лекарствата не забрани въпросните импланти, но оповести, че компанията "Алерган" е започнала да ги изтегля в целия свят вследствие на исканията на САЩ. Следователно имплантите няма да се продават, а лекарите, които разполагат с подобни импланти, ще трябва да ги върнат.

Внимание, рак на гърдата може да покоси дамите, които имат такъв характер

Както и Франция, САЩ не препоръчват на жените, които са си поставили гръдни импланти тип "Байосел", да ги махнат, тъй като се смята, че свързаният с хирургична намеса риск е по-голям в сравнение с относително малката вероятност от рак.

Гръдните протези са гладки, текстурирани (микро- или макротекстурирани) или с полиуретанова обвивка. През 2011 г. санитарните власти в редица страни за пръв път забелязаха, че текстурирани гръдни импланти са свързани с форма на рак.

Не става въпрос за рак на гърдата, а за лимфом, който нараства в обграждащи гърдата тъкани. Той нараства бавно и обикновено може успешно да бъде лекуван чрез отстраняване на импланта по хирургичен път.