"Зеленият сертификат в България вече е въведен. Той е въведен за голяма група български граждани, включително и нашите деца, които ходят на училище. Децата, които нямат такъв сертификат, не ходят на училище. Дали една мярка е дискриминационна или не, не може да бъде решено от нас".

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му е неразбираемо темата за зеления сертификат да се превръща в политика.

Горещи COVID страсти в НС! Зеленият сертификат и отпадането му скара депутатите НА ЖИВО

„В България от COVID-19 загинаха близо 30 000 души. България е на първо място по смъртност в ЕС от COVID-19. България е на второ място в света по смъртност от COVID-19. 

Когато говорим за дискриминация и права, трябва да кажем, че най-висшето право, гарантирано в българската конституция, е правото на живот. 

Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Ролята на зеления сертификат е една единствена – всеки един от нас, който го притежава, гарантира, че с контактите си с хората, които той има, той не извършва посегателство върху техния живот и здраве. 

Всеки, който не притежава зелен сертификат, поставя под сериозен риск живота и здравето на хората, с които той общува. Срам и позор е това, което се случва в Народното събрание", подчерта проф. Ангелов.

Според него България е единствената страна, която не спазва световната наука. Той изтъкна, че е недопустимо в България да важат различни правила.

„Не е допустимо ние да мълчим за това, че българските деца не ходят на училище, когато нямат зелен сертификат. Защото са такива заповедите“, категоричен бе той.

Народният представител се обърна към съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, като му припомни за актуалната ситуация в Канада.

„Г-н Петков, в Канада изискванията за влизането в канадския парламент са пълен ваксинационен цикъл. Пълен цикъл след 14 дни след поставянето на ваксина. Същите правила важат и в Харвард.

Затова преди няколко дни призовах именно вашата политическа партия, сега е моментът да дадем ясен знак от тази трибуна на всички хора, че българските депутати са равни с всички останали. Ние не сме богоизбрани, не сме богопомазани. Ние сме равни с българските граждани“, каза още Ангелов.