"Предложението на Ангел Кунчев е скандално", това се изцепи Атанас Мангъров, който гостува в студиото на NOVA. 

Попитан дали е съгласен, че ако не се ваксинира, ще трябва да си плаща лечението, ако се разболее от коронавирус, Мангъров беше категоричен: "Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно от негова страна. Той говори нелепости".

Доц. Кунчев заговори за връщане на К-19 мерките, неваксинираните ги чака шок!

"Нямам имунизационен сертификат. Не мога и да си изкарам. Аз съм прекарал К-19, очевидно мимоходом и безсимптомно. Имам антитела. Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани", обясни Мангъров. 

"Това е абсурдно. Целта на този сертификат е да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Дори да е ваксиниран, този човек  - може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор", каза още началникът на Ковид клиниката в Инфекциозна болница.

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. „В тялото му остават така наречените „клетки на паметта” и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията”, подчерта Мангъров.

"Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването", подчерта доцент Мангъров. 

„Ще се ваксинирам само, ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек е прекарал К-19 - той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса", каза още той.

Доцент Мангъров коментира и инициативата в Албена, където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

"По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи, е на тяхна отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време”, посочи Мангъров.

"Аз не бих се ваксинирал и срещу 500 лева", категоричен е той и добави, че 98-годишната му майка също отказва ваксините.