Здравното министерство изненада всички с нови промени в рецептите. Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти се променя. Поправките са качени за обществено обсъждане, пише Стандарт.

Те засягат рецептите с режим на еднократно отпускане, като се предвижда те да имат валидност 30 дни от датата на издаването им.

Предвижда се от 8 декември отново да бъде възможно рецептите за антибиотици да се изписват и на хартия, като това ще продължи да важи до 1 април следващата година.

Променя се и рецептурната бланка, като бъде добавен личен професионален код на лекаря по дентална медицина. Данни за личния професионален код на зъболекаря ще се добави и в дневника на изпълнените рецепти в аптеката.

Една от основните цели на настоящия проект е чрез отлагането до 1 април 2024 г. на електронното предписване на антибиотици да се даде необходимото време както на лицата, участващи в процеса по предписване и отпускане на посочените лекарствени продукти, да се адаптират към промяната, така и възможност за преодоляване на констатираните недостатъци на системата, свързани с предписването и отпускането, се посочва в мотивите към проекта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук