Фармацевтичната компания Pfizer отхвърли обвинения, че ваксината му е противопоказна за хора с алергии, предаде "Индипендънт".

Висши служители на Pfizer заявиха, че не са виждали случаи сериозни алергични реакции към нейната ваксина по време на клинични изпитвания.
"Сред 44 000 субекти не видяхме сериозни алергични реакции към ваксината", каза д-р Уилям Грубер, старши вицепрезидент по клинични изследвания и развитие на ваксините в Pfizer.

Хората със сериозни алергии не трябва да се имунизират срещу коронавирус с ваксината на Pfizer/BioNTech. Това предупреждение отправи британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа.

Двама работници от Националната здравна служба на Великобритания са проявили симптоми. Приложен им е адреналинов автоинжектор, който се поставя при алергии, например от ядки.

В брошурата с информация за пациенти за ваксината на Pfizer/BioNTech се предупреждава, че не трябва да се поставя на хора, които са алергични към някои от използваните вещества във ваксината, което поставя под въпрос избора на здравната служба на кои здравни работници да се постави от ваксината.

Признаци за алергична реакция могат да включват сърбящ обрив по тялото, задух и подуване на лицето и езика, пише в брошурата.
Великобритания започна масова имунизация срещу коронавируса с ваксината на Pfizer/BioNTech.
Появиха се и данни за починали при изпитанията.

Припомняме, че това се случва на фона на очакваното решение на САЩ дали тази ваксина ще бъде одобрена в страната.

Израел вече получи първата пратка с дози. Канада одобри ваксината.
България също е сред страните, поръчали препарата.