"Ако отсега започнат да се взимат превантивни мерки, ще се справим с новия вариант на коронавируса. Неприятното, което виждаме досега, е как служебното правителство в лицето на здравния министър с лекота отхвърля новините от Южна Африка", коментира бившият директор на "Пирогов" и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов в студиото на "Денят ON AIR".


Според него и у нас трябва да се предприемат по-строги мерки като задължителен PCR тест на пристигащи от рискови страни, задължителна карантина и повторно тестване на осмия ден, както се прави в Англия.

"Инкубационният период на Омикрон е от 3 до 5 дни. Няма как да го спрем да влезе в България, но когато си подготвен, може да предотвратиш по-големи поражения", убеден е медикът.

Той е категоричен, че подобряването на ваксинационния процес е спасението. 

"Имунитетът и антителата падат няколко месеца след ваксинацията и има нужда от трета доза. Имунитетът, който е постигнат у нас, ще падне драстично, когато минат тези 6 месеца след масовото ваксиниране. Вероятно много европейски държави ще въведат задължителна бустерна доза, за да бъде валиден "зеленият сертификат", може би това трябва да стане и у нас", добави проф. Балтов пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът подчерта наблюденията си върху здравната система, която по думите му изнемогва, а медиците са на предела на силите си. Той беше категоричен, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяка разумна мярка, свързана със здравеопазването. 

"ГЕРБ ще подкрепи всичко, което е добро за хората. В нашата програма искаме базовата заплата при лекарите да бъде 3 000 лв., при специалистите по здравни грижи - 2 000 лв., при санитарите - 1 000 лв. Това го нямаше в преговорите. Но смятаме, че ще ни подкрепят нашите колеги в Народното събрание", заяви проф. Балтов. 

Един от приоритетите, които той подчерта, е завършването на електронното здравеопазване, което ще позволи проследяването на пациентите и правилното им лечение. Балтов определи като обречена и популистка идеята болниците да не бъдат търговски дружества. И призова да се назначи проверка на тестовете, поръчани за учениците, защото имало съмнителни неща около доставките.