Световната общественост, особено здравната, с внимание гледа разпространението на коронавируса в Китай. 2019 година, ноември месец, се запознах с директора в техния център по заболявания. Те са една институция стотици пъти по-голяма от нашата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

"Относно мерките, последна дума имат политиците. Всеки знае, че отпаднат ли изведнъж всички мерки, както беше в Китай, ще има ръст на заболяванията. Философията на вируса е не да убива, а да се разпространява от човек на човек. Този вирус прави 30-40 мутации, което си е бая", допълни той.

"Има един невисок процент, който може да се селектира и да се прекарва по-тежко, но това е едно към 10. Оказа се, че системите по здравеопазване не са добре подготвени. То, вярно, че нашата беше най-зле. Едната година, която беше най-опасна в Европа, имахме 7 хиляди смъртни случая и после в следващите три - повече.

Кабинетът "Петков" възложи на едни много добри епидемиолози да изчислят какви са загубите и се оказа - 860 хиляди години загубен живот", каза експертът. 

"Доста от антибиотиците се правят в Индия и Китай и се спекулира с липсата им. Крият се, за да бъдат реексплоатирани други лекарства и да поддържаме сравнително ниски цени. Тази година беше много успешно ваксинирането на 65-годишните. Ако има интерес към ваксините, фирмите ще започнат да внасят повече ваксини.

Когато ЕК поръча ваксините, имаше една клауза, че ако до 100 дни вирусът мутира, ще има нова готова ваксина. Новият вариант наистина много по-лесно се предава, но лошото е, че се предава, защото предишните ваксинации не ни защитават. Антителата не ни защитават, а само клетъчния имунитет донякъде прави така, че да караме по-леко вируса", обясни проф. Кантарджиев. 

"Съветвам от другата седмица всеки културен човек да се ориентира какво е състоянието на грипа в неговия град и да се направи сметка кога трябва да се взимат мерки и кога не", посочи в заключение той.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук