В Министерски съвет започна брифингът, свързан с мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с пандемията от коронавирус. Брифингът се провежда след съвместна среща на министрите, Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов. 

"Вчера чух много приказки за некомпетентността на щаба и ще дам думата на проф. Кантарджиев да обясни някои неща", заяви премиерът. 

"Проф. Мутафчийски е един от най-добрите коремни хирурзи. И като казват, че е хирург, а не вирусолог ще ви кажа нещо - в САЩ един Институт е кръстен на Уолтър Рийд, който е военен хирург, който прави противоепидемични мерки и спасява американската армия на операциите и в Куба, когато войниците мрат от жълта треска като мухи. Той е военен хирург и в момента името на Американския институт по военна медицина носи неговото име.

Проф. Мутафчийски има специалност военна хирургия и се занимава с организацията на тази дейност, която маса друг ихора нямаше да могат да свършат, защото той е организатор, има военния опит в Афганистан и Ирак ,което доста от лекарите нямат. С него работи цял колектив във ВМА и когато някой каже, че не се прави епидемологичен анализ, ми става мъчно.

Колективите са обединени и имаме едни от най-добрите анализи. Те се потвърждават от лондонски експерти и в много елементи се даваме за пример. Той е в първата тройка на хирурзи в България", обясни той. 

"Доц. Ангел Кунчев е специалист в епидемологията. Той е главен държавен здравен инспектор. Завършил е здравен мениджмънт, със специалност епидемология. Той организираше борбата с морбилите и всеки взрив с хепатит А, който не е в интерес на медиите, но е проблем за нашия регион", допълни проф. Кантарджиев. 

"Какво да ви кажа за квалификацията на други колеги - мълчал съм, когато са ни обиждали, че не знаем и не можем. Фактите са красноречиви за нашата работа. Бяхме поканени и свършихме нещо. Мисля, че имаме потенциал да свършим още", завърши той. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, заяви, че днес се очакват още важни новини, свързани с извънредното положение у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!