Има трайно намаляване на случаите на грип. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.

"Грипът не е отминал. Ще има случаи, но ще са по-малко. Ще продължи още най-малко месец.

Към края на епидемията обикновено са най-тежките усложнения. Организмът на хората е изтощен от зимата, в края на епидемията обикновено боледуват по-възрастните", обясни той пред NOVA.

Според него, климатичните условия са помогнали за по-леко протичане на грипната вълна, тъй като хубавото време е предразположило хората да проветряват по-често.

"С повече имунизирани и меки мерки навреме като маски в болниците и поликлиниките. Може ли да се проветрява, има по-малко случаи на болни", уточни проф. Кантарджиев. 

Той направи и своя лична прогноза, като уточни, че тя не е базирана на математически анализи. "Имам чувството, че започнат ли да намаляват случаите на грип, ще започнат да се увеличават случаите на коронавирус".

Според него болестта „Х” ще възникне от животинския свят и някой микроб, с лека мутация, ще премине сред хората. Той посочи, че на такъв принцип възникват и най-големите епидемии. Кантарджиев допълни, че за да се разпространява лесно инфекцията, тя трябва да се предава по въздушно-капков път.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук