Бих посъветвал хората да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксината би помогнала за бързото ограничаване на коронавируса. Дори той да продължи да мутира, може да се ограничи до голяма степен, така че да не може да се разпространява. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 директорът на Института по имунология към Българската акадамия на науките проф. Сорен Хайрабедян.

Колкото по-бързо имаме голяма група с имунитет срещу този вирус, толкова по-бързо ще намалим разпространението му. Все пак всички искаме да се върнем към нормалния начин на съществуване, добави той.

Експертът подчерта, че няма никакво научно доказателство, че ваксината срещу коронавирус предизвиква стерилитет, каквито твърдения се появиха. Това е на границата на смехотворното, заяви проф. Хайрабедян.

По думите му, ако ваксина бъде поставена на вече заразен човек, който не е в тежко състояние, това не би се отразило негативно на състоянието му.

Според проф. Сорен Хайрабедян, когато човек си остави ваксината, тя би трябвало да предпазва от коронавируса за 2-3 години напред. Все пак трябва да минат няколко години, за да разберем това със сигурност. Важното в случая е. че ваксинацията води до имунна памет, каза още директорът на Института по имунология към Българската акадамия на науките.