"Наистина намалява броят на случаите, то се и очакваше. Голямото "но" е, че това не бива да води до голямото отпускане, което се наблюдава. Високите температури ще намалят разпространението на вируса по респираторен път, но остава възможността да се предава чрез повърхности. Намаляването на хигиенните мерки ще доведе бързо до покачване на случаите", това предупреди вирусологът проф. Ива Христова.

По думите ѝ вирусът със сигурност е започнал да се разпространява по-рано. "Има регистрирани случаи още през декември 2019 г.", отбеляза тя и добави, че заразата е достигнала критичен минимум на разпространение преди да започне да се доказва.


"Смъртността, която се съобщава, не е действителната, която в медицината се изчислява спрямо броя на заболелите. Тук е спрямо броя на откритите. Колкото повече случаи се откриват, толкова по-ниска ще е смъртността", разясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова сме успели да запазим българската здравна система, която бе под заплахата от масово заразяване.

"Това е едно от нещата, с които България определено може да се гордее. Наистина получихме аплодисменти на колеги от чужбина. 

Единствената предпазна мярка преди претоварване на здравната система, беше възможно най-рано да се затегнат мерките и да се ограничи разпространението. Да не е дифузно, а да е по огнища, които може да се ограничат", обясни вирусологът.

Проф. Христова е на мнение, че в Европа става дума за неизчистен вирус, а не за втора вълна на COVID-19. Голямата част от населението е изградила навици на предпазване, а това щяло да доведе до ликвидиране на вълната.

"Рисково е отварянето на детските градини и яслите у нас, тъй като децата не могат да се пазят, но могат да разпространяват заразата", убедена е проф. Христова.

Според нея карантината за грип Б в страната ни е спомогнала за неразпространението на коронавируса.