Проф. Ива Христова: Още години ще си живеем с коронавируса. Това каза пред нова телевизия зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„До момента у нас има 35 проучени щама. Над 7 са генетичните линии, които циркулират по света.

Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция”, посочи още тя.
 
„Дистанцирането, затварянето и карантината би облекчило положението от медицинска гледна точка. От икономическа обаче е невъзможно. Трябва да свикнем да живеем с вируса и да пазим близките си. Продължителна стагнация е невъзможна.

Според нея масовите събития е добре да бъдат ограничени. „Доказано е, че събирането на много хора на закрито при липса на дистанция веднага взривява вируса”, подчерта тя.

Проф. Христова коментира и вчерашното съобщение, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса.

Първи подробности за разработката на български учени за нов лек за К-19 ВИДЕО 

По думите й препаратът Ивермектин е известен отдавна. И е разрешен за употреба.  

„Доказано е, че блокира навлизането на вирусната РНК в ядрото. Към момента това е най-обещаващият препарат”, посочи тя, но не изключи с времето да се появят и други.

„Към момента „Ивермектин" е най-обещаващият препарат в борбата с COVID-19. Възможно е да излязат и други". Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести.

Проф. Христова направи и прогноза за броят на заразените в студените месеци. Тя очаква през юли и август, когато времето ще е горещо, той да падне под 100. „Студените месеци очаквам да се вдигнат до 200-250 на ден”, посочи тя.