Мотивирам всички над 40 години, особено над 50 години, да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия проф. Коста Костов, който е пулмолог в УМБАЛ "Св. Анна".

„Аз ще се ваксинирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. Имам едно условно „да” обаче за ваксинирането на по-младите контингенти, например тези под 40 г., защото те имат достатъчно силен имунитет, добра защита, а някои от тях тепърва ще създават семейства и ще раждат деца", каза още той.

И допълни: „Нека те да разчитат по-скоро на имунитета си и да вземат индивидуално решение с лекаря си”, добави специалистът. 

Относно масовото тестване за COVID-19, той коментира. „Това е необходимо, за да имаме експертиза на епидемията. Към момента ние нямаме такава. Вижте какво правят страните, които имат невероятен успех с епидемията – те не се колебаят да тестват населението”.

Той коментира и какво се случва, след като човек преболедува коронавируса. По думите му съществува пост-COVID синдром, който има два периода – следостър COVID, който трае повече от 3 седмици и продължителен COVID, който е повече от 12 седмици.

„Изненадващо е, че от продължителен COVID страдат и хора, които са преминали леко през болестта”, каза още Коста Костов.

Ковид е страхотна и изключително талантлива актриса. Едно от най-големите доказателства срещу тези, които не вярват в ковид, е пост-COVID синдромът при пациенти, млади, без придружаващи болести, които седмици или месеци след преболедували ги очаква едно или друго оплакване. Огромната част от тях ще се оправят, 95% от тях ще избегнат е пост-COVID.

С процеса на намаляване на антителата намаляват и оплакванията. На третия месец 30-40% от пациентите все още имат оплаквания", поясни проф. Костов.