На 2-ри септември излезе първата заповед с ограничения и дейности, които могат да се извършват само със сертификат. Аз мисля, че за никого не е новост това ограничение. Всеки, който се е интересувал, е знаел за ограниченията от заповедите. Това заяви проф. Мира Кожухарова в студиото на сутрешния блок на БТВ.

И времето за толеранс беше доста, от втори септември, когато бе първата заповед до втората, която беше от 19 октомври. Още в първата заповед, ако беше прочетена внимателно, се вижда че тези ограничения могат да не се спазват, ако човекът има сертификат или е преболедувал.

На 2-ри септемри  се издаде заповедта и влезе в сила на 7 септември, а втората на 19-и октомври. Това е доста време толеранс, обясни тя.

Всеки, който се е интересувал, го знаеше това, сега фактически всички научиха, че ваксината е безопасна и е нещо, което ти връща живота. Разбира се, че е по-добре навреме да се ваксинираме, но никога не е късно.

Аз имам чувствотот, че хората сме склонни да действаме в последния момент.

Нещята бяха ясни и още от началото на септември, някак си всички искахме да не ги видим, но това не променя нещата. Трябва да опитаме да се преборим, така че да си върнем живота.

Вълната ни залива, на практика е достигнала предходната вълна и това, което е различното от другите 2 вълни, е възрастта от 0 да до 19 години, достигнала е високо ниво. Действително делта вариантът в по-голяма степен заразява децата и младите хора.
Нивото й пак е най-ниско в сравнение с другите възрсатови групи, но е обезпокоително.

Това се доказа в доста страни от евросъюза при миналите вълни в Европа, нямат нужда от ограничителни мерки сега. Родителите трябва да знаят. Ако родителите са принципно несъгласни, детето ще остане у дома.

За тези, които са съгласни да разясня какво представлява теста за децата:
Става дума за изследване на слюнка. Доколко са точни, не съм точния човек, който да го коментира.
Това, което показвам е пример за такъв тест. Няма да се бърка в гърлата на децата.

Това е една торбичка, в която детето трябва да плюе и в първи клас, предполагам, ще са много щастливи от това действие. Възрастните трябва да го изследват.

Има медицински лица в училищата. Няма начин да се обърка пробата, тя е специфична към този антиген,. Половин България си купиува тестове от аптеката и се тества вкъщи, как да се обърка, щом си прави сам.

Това бърз тест, но не е равен на PCR тест. Има едно вещество, в което трябва да се разтвори пробата, изтегля се с пипетка и се слага в една плака и се накапва и е от типа на тестовете има една чертичка, която показва дали е коректна.

 Мисля че децата няма да са забавени с започването на учебния процес. Не съм склонна да се ангажирам с коментар как ще се организира това. Ще бъдат осигурени чувствителни тестове.

Самата проба има нужда от 12 минути, за да даде резултат. Трябва да се тестват два пъти в седмица децата, защото това са бързи тестове и те са важащи 48 часа.
 
За загиналите за мен има грешка в отчитането на случаите, но като ги погледнеш, са си факт, истината е, че е коварно заболяване и голямата част макар и ваксинирани, го карат пак. Но пак приканвам към ваксинация, защото щетите са големи. Битката я губят хора с придружаващи заболявания.

Най-много се плаша, когато някой каже: аз съм млад и здрав, тази болест не може да ме уплаши, никой не може да обещае такова нещо с това заболяване. Призовавам да се ограничат контактите също, отложете ги и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна.