Както БЛИЦ писа 64-ма ваксинирани българи са починали от COVID-19 от 1 март досега. Общият брой на загубилите битката с коварния вирус за този период е 9 494, съобщиха от здравното министерство.

Първият смъртен случай на COVID-19 при пациент със завършен ваксинационен курс у нас е регистриран на 21 март 2021 г. Не се води статистика колко са починалите пациенти с по една доза.

Медици обясниха, че при 5-10% от имунизираните не се изграждат антитела, цитирани от "Труд". На този етап няма обяснение защо и хора с ваксини боледуват тежко, а при някои изходът е летален.

От здравното министерство подчертават, че процентът напълно ваксинирани, които са загубилите битката с вируса е изключително нисък - 0,67 на сто.
Не се знае дали част от имунизираните пациентите, които са в тежко състояние и част от починалите не са с фалшиви сертификати.

Според източници на медията пазар на фалшиви сертификати има и цената е паднала до 100 лв. Попитахме инфекционисти и вирусолози може ли чрез изследвания да се установи, че някой лъже, че е ваксиниран. „Ако се проверят антителата и такива няма, значи не е ваксиниран. Те се проверяват със специални тестове”, коментира шефът на Националния център по инфекциозни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според доц. Атанас Мангъров има вариант, при който ваксината може “да не те е хванала”, т. е. да не си изградил антитела. Той коментира и нашумели публикации, според които по летищата можело със специални уреди да се установи дали си имунизиран. “Ако това е възможно, означава че във ваксините има нещо, което не би следвало да се намира в тях”, заяви инфекционистът.

Проф. Радостина Александрова от БАН припомни, че починалите 64 ваксинирани са едва 0,67% от починалите от COVID-19 лица.” Това е убедителен пример, че ваксините работят”, коментира тя.

Проф. Александрова припомни, че по информация от Центъра за контрол за заболяванията в САЩ (CDC) хората, които не са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, са били в 10 пъти по-висок риск да се разболеят и в 11 пъти по-висок риск да загубят живота си поради COVID-19 през пролетта и лятото на 2021 г. На 13 септември BBC съобщи, че от над 51 000 смъртни случая от COVID-19 в Англия между януари и юли 2021 г., само 256 (0.5%) са настъпили при напълно ваксинирани хора.

“Ваксините осигуряват много високо ниво на защита от тежко боледуване и смърт, но тя не е 100%”, категорична е Александрова.

Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог: Между 5 и 10% от имунизираните не създават имунитет


- Как си обяснявате, че има починали със завършен цикъл на ваксини срещу COVID-19?
- Това, че смъртните случаи на ваксинирани са само 64 е доказателство, че ваксината действа много добре, като се има предвид колко хора са ваксинирани. По принцип всяка една ваксина, не само коронавирусната, в определен процент от хората не осигурява имунитет, поради това, че те не реагират адекватно. Като се сметне процентното съотношение към ваксинираните е едно доказателство, че ваксината спасява живота на такива хора.

- Възможно ли е част от починалите хора с ваксини да са имали фалшиви сертификати?
- Не ми се вярва. По принцип смъртните случаи са в огромния си процент при възрастните, които едва ли биха прибегнали до подобно нещо. Истината е, че не знам.

- Може ли чрез изследване да се удостовери ваксина?
- Няма такова изследване. Това е най-лошото на сертификатите, които удостоверяват, че човек е уж предпазен, а пък той не е предпазен. Това е от моя гледна точка, освен че по закон е престъпление, е и изключително голямо морално престъпление. Не мога да си представя как може да се направи подобно нещо. Това, с което се опитваме да удостоверим наличието на имунитет от една страна доказване на антитела, от друга наличието на клетъчен имунитет.

Има процент хора, между 5 и 10 за всички ваксинирани, които не създават имунитет. Това обаче не означава, че не са ваксинирани. Тоест ако се изследва един човек и при него няма никакви белези - нито антитела, нито клетъчен имунитет, това не отменя факта, че положението е дума срещу дума.

Проф. Радка Аргирова, вирусолог: Трябва да се изследват неутрализиращи антитела


Никой не проверява дали човек е имунизиран. Повечето от ваксинираните изграждат антитела, но зависи по кое време се изследват и с какъв тест се изследват.

Има тест, който определя въобще антителата към вируса. Има разлика между боледували и ваксинирани. Ако човек е ваксиниран и си прави тест за антитела, които са във ваксината, ще се разбере има ли антитела към ваксината, ако няма антитела към тази ваксина е възможно да има антитела въобще към другите части на вируса.

Вирусът има 29 белтъка и е възможно съответният тест да не ги установи. Ако човек е само преболедувал и си прави обикновен тест въобще дали има антитела той ще бъде положителен, обаче дали тези общи антитела го пазят не може да се каже, защото трябва да се мерят не общи антитела, а антитела, които имат неутрализиращо действие. За неутрализиращите антитела има друг тест.

Много е важно кой тест ще се вземе, аз бих взела S1/S2 тест, който определя антитела срещу този участък на вируса, който се свързва с клетката и ако ги има най-вероятно се дължат на ваксинация.

Срокът на 300 000 дози изтича

Даряваме препарати на Бангладеш

България разполага с цели 300 000 дози ваксини срещу коронавирус, които са с изтичащ срок на годност и могат да бъдат бракувани. Заради това НС гласува да дари част от тях, а други да продаде. България ще дари 270 000 дози от ваксината на “АстраЗенека” на Бангладеш.

Срокът на годност на препарата е 31 октомври 2021 г. Босна и Херцеговина ще получи дарение от 50 000 дози от препарата на “АстраЗенека” със срок на годност септември 2021 г. Стойността на ваксините е 175 хиляди лева.

България ще продаде на Норвегия 100 000 дози от ваксината на “Модерна”, чийто срок на годност изтича през ноември и декември тази година.
Стойността на сделката е 3 780 620 лева.