Българската система ще трябва да бъде приравнена с европейската. Ще има пречки за хората, които нямат ваксинационен сертификат. Това заяви проф. Мира Кожухарова в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според нея служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров има трезв поглед върху събитията. „Имам покана за присъединяване към кабинета. Поканата е за съветник и аз я приех с голямо удоволствие“.

Тя отрече слухове за заемане на длъжността главен държавен здравен инспектор. По думите ѝ няма нужда от променя в мерките на този етап: „При увеличаване на ваксинираните може да има промени в местата, на които трябва да се носи. В САЩ ваксинираните хора могат на повечето места да бъдат маски. Боя се, че в момента ваксинираните хора в България не е достатъчен“.

Маски на закрито трябва да отпаднат там, където се събират по-малко хора.

„Хората нека да бъдат готови за едно приятно лято. Вирусите мутират непрекъснато. Излишно е да създаваме тревога. Надявам се спокойно да посрещаме предизвикателствата. Една добра подготовка на здравната система е правилният начин на действие“, успокои проф. Кожухарова.

Според нея ваксинирането на деца не е нужно, защото приоритет трябва да бъдат възрастните хора.