С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а без – в средата на 2022 г.

"Правим модели, които използваме и може да използва всеки един човек. 

Според моделите и според математиката, ако няма ваксинация и ако нещата продължат по този начин - със затягане и отпускане на мерки, около юни догодина ще приключи пандемията", каза проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че се очаква да починат общо около 50 000 души.

"Досега са починали 10 500. А ако се ваксинираме по план - около 100 000 на месец, това означава, че до октомври, максимум ноември, пандемията в България ще приключи. До момента хората, които са се срещнали с вируса, официално са около 250 00. Но има и тъмни числа, това са нерегистрираните.

Институтът "Роберт Кох" каза тежката си дума за руската ваксина "Спутник V"

В Германия институтът "Роберт Кох" казва, че това число - 250 000, трябва да го умножим от 4 до 6", допълни проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът припомни, че Великобритания е изхарчила 32 млрд. паунда, за да сканират огромно количество тестове, контактните лица.

"За България излиза, че поне 1 млн. души са се срещнали с вируса. Ако приемем, че 1 млн. души дотук са преболедували Ковид-19, на този 1 млн. - 10 хиляди са починали.

Професор от БАН изчисли кога точно ще се отървем от К-19 с ваксини или без тях

Значи, за да свърши пандемията - трябва 70% от населението да го преболедува. Това е около 5 млн., които се умножават по 5, което прави 50 хиляди починали. Това е вариантът без ваксини", коментира проф. Огнян Кунчев.

И подчерта, че "тъмните числа" не се изследват достатъчно, както и че смъртността на база данни не е толкова висока.
"Мерките в България са разумни, тук няма вечерен час. Трябва да се разчита на разума на хората", каза още той.