„Един от проблемите с развитието на COVID кризата у нас бе говоренето с хората. Голям проблем ще имат управляващите в тази насока“, това заяви фармакологът проф. Георги Момеков.

„Малко демонизираме родните практики що се касае за приема на антибиотици. В България се използват доста антибиотици, но не сме шампиони в Европа“, допълни той в сутрешния блок на БНТ.

„Хората са изплашени вкъщи и пият какво ли не, за да се предпазят. Трябва да знаят, че не е добре просто така да пият – рискуват бактериална резистентност“, предупреди фармакологът.

„Това бе голямата им премиера. Тепърва ще имаме ваксини и за други коварни болести“, така той отговори на въпрос какво е бъдещето на РНК ваксините и коронавирус, както и другите заболявания.

„Не знам дали трябва да афишираме, че нещо се подготвя от Бил Гейтс, че веднага се наострят ушите за новите поколения чипове”, каза още проф. Момеков.

„Създаде се отново медийна сензация, тепърва ще видим дали е по-инфекциозен и дали протича тежко. Да създаваме излишен шум за нещо, за което още не напълно ясно, е излишно. Още на някои от въпросите отговорите са хипотетични“, така той коментира случващото се около поредната COVID мутация – Омикрон.

„Ние европейците сме по-добра мишена за коронавируса. Живеем по-дълго и сме по-болнави от жителите на Южна Африка“, предупреди проф. Момеков.

„Таблетка ще има съвсем скоро. Хапче няма да кажа. Все пак на този етап чудото го няма. 

Това лекарство и да се появи, то след няколко месеца няма да го има по аптеките в София за по три лева“, така той отговори на въпрос дали скоро ще има лекарство срещу коронавируса.