Туберколозата не е вирусно заболяване. Жълтата гостенка е едно много сериозно заболяване. В световен мащаб е останала като една от водещите причини за настъпване на смърт. Това заяви тази сутрин в ефира на Bg On Air проф. Радостина Александрова.

Има хора, които са се инфектирали, но не са се разболели. Обикновено в по-висок риск са хора с потисната имунна система, хронично заболяване, хора с диабет. Освен това симптомите на туберколозата не винаги издават заболяването. Могат да се характеризират и с продължително кашляне, и с липса на апетит, с нощно изпотяване, с намаляване на килограми. Това е опасното в случая.

Има тестове, с които може да се установи дали е налице подобна латентна форма, която да се лекува и да не бъде активирана в по-късен етап.

Когато говорим за устойчивата на лечение тубелколоза, двете лекарства, с които лекарите започват лечение, са безсилни. Но тя е напълно лечимо и предотвратимо заболяване и по никакъв начин не бива да допускаме да се върне отново в новините и темите за разговор. Такава е и целта на световната здравна организация, добави още проф. Александрова.

Мисля, че трябва да обръщаме внимание и на профилактичните прегледи, свързани с тубелколозата. Това спасява живот, спасява и от доста неприятности, които биха ни влошили живота. Никой не иска такива неща.

Истината е, че ковид обърна нещата с главата надолу. В последните години някои вируси не се появиха в обичайното си време, а други изпревариха появата си. Бяхме свидетели на много промени. Особено сега, в последния есенно-зимен-пролетен сезон, това беше налице. Трудно може да се направи някакво предвиждане. Но вирусите, които се разпространяват през зимните и летните месеци, са различни. Не всичко, свързанно със сезонността на вирусните инфекции ни е добре познато, заяви още вирусологът.

През лятото инициативата е за така наречените ентеровируси. Те са поне 60 различни и могат да имат различна симптоматика - дращене в гърлото, хрема, болки в мускулите, различно е. Много често поне половината от инфектираните хора, дори няма да покажат някакви клинични симптоми, защото и преди са ги имали. Трябва да се внимава особено с хранителните продукти, особено с тези, които съдържат мляко, месо - те трябва да се държат задължително на студено, завърши проф. Александрова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук