От домашните климатиците не може да се заразим с коронавирус. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, цитиран от "Фокус". Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението, обясни проф. Кантарджиев.

Имунолог от БАН разби на пух и прах една от най-мразените забрани


Опасни са въздухопроводните системи в обществени сгради, предприятия и старо проектирани кино и театрални салони, които водят до циркулация на въздуха в помещението.

„Тоест взима от помещението въздуха затопля го и го връща отново“, обясни той. Не са опасни климатични инсталации, които вкарват отвън чист въздух, охлаждат го и го вкарват в помещението.
 
Проф. Кантарджиев посочи, че е добре прозорците в градския транспорт да бъдат отворени – така 10 пъти се намалява вероятността от зараза с коронавирус. Той призова хората да ползват маски в обществения транспорт, за тяхна безопасност.

Наш имунолог сензационно: БГ ваксина срещу COVID-19 е почти готова!
 
Рискът в самолет е за хората, които са в непосредствена близост до болен и особено, ако течението от климатика пада върху него, и по този начин вирусът се разнася във въздуха, уточни проф. Кантарджиев.