Коронавирусът се превърна в причината България да оглави класацията по смъртност в световен мащаб през изминалите седмици, което и наложи въвеждането на частичен локдаун в редица сектори у нас.

Началникът на Националния раков регистър - проф. Здравка Валерианова, коментира някои любопитни връзки между раковите болести и COVID-19 в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“.

„При рак на белия дроб коронавирусът протича по-тежко от останалите пациенти. Най-голям е процентът на смъртните случаи при тях - между 5-8%“, каза проф. Валерианова.


Ракът принципно е един от водещите рискови фактори при инфектираните с коронавирус, тъй като често имунната система на човека е компрометирана и способностите му да реагира адекватно срещу заразата са намалени.

„Бих препоръчала хората да се хранят по-здравословно и да приемат повече витамини, но в никакъв случай да не прекаляват. Препоръчвам и да се проветрява често.

Човек трябва и да спи достатъчно, за да може организмът да се възстановява. Това са неща, които по принцип трябва да спазва всеки един човек“, каза още онкологът.

Проф. Здравка Валерианова потвърди още, че за сега единствените сигурни методи за предпазване от COVID-19 са трите Д-та - дистанция, дисциплина и дезинфекция.