Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас към 27 септември. По думите му София и Пловдив още не са с дифузно разпространение на заразата и това крепи положението.

Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 септември 2021 г.
Най-напред, задължителната програма (скъсявам текста тук, интересът ми към хейтърите силно отслабва).

Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да се ръсят глупости и да бъдете заблуждавани. Витанов нищо не е казал и ще казва само базовото репродуктивно число. Другото са нагли хейтърски лъжи с цел и на тези хорица някой да им обърне внимание.

Ако си хейтър, нямаш работа тук. Ако не си хейтър, но не желаеш да четеш за пандемията, нямаш работа тук. Ако не си от горните категории, но имаш вътрешни страхове от неприятни информации за пандемията, не чети по-долу, може да има такива.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Днес базовото репродуктивно число е 1.022. Не можа да падне под 1 в края на седмицата. Обхватът на заразата се разширява, но бавно. Очакванията са през седмицата това да продължи. София и Пловдив още не са с дифузно разпространение на заразата. Това крепи положението.

За смъртността - нищо не казвам. Нали така - да не вземе някой да ме обвини, че съм казал нещо.

Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията не се е променила от края на миналата седмица, не се очаква много да се промени в следващите 3 дни. Има наложени мерки и те, колкото и да не се спазват, имат ефект, защото пък има доста хора, които ги спазват. На нашата карта на риска София-град червенее на фона на околното виолетово. Но София-град и Пловдив не са във виолетовата зона. С което ситуацията се удържа засега. Но се наблюдава бавно поддаване.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си вече не е цялата червена. Кърджали се очаква да се изоглави и за някое време да е в по-благоприятна ситуация. Нека да има и една добра новина.

Днес е 27-ми септември. Кастинга за мой заместник свърши - не се появи такъв. От 1-ви октомври теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите влиза в сила. А самият Витанов следвайки стратегията си за бавно напускане на полето на анализите и прогнозите (що се отнася до публичните комуникационни канали) ще обяви официално какво ще е намалението на анализите и прогнозите, идващи по тези канали.

Неофициално, ситуацията е ясна - само базовото репродуктивно число плюс карти. Повече - да казват ореваващите Вселената хейтъри. Нека и тях ги псуват, заплашват и да им посягат.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.