Със съдействието на премиера Бойко Борисов България е получила от Китай 25 килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат срещу COVID-19 и от днес лекарството се произвежда в Бул Био.

Първите 250 опаковки са произведени в сряда при визитата на Борисов, уточниха пред в. “Труд” от Бул Био – дружеството, което е получило лиценз за производството на Хлороквин фосфат у нас. Бул Био е към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и е 100 процента държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов благодари за помощта на министър-председателя и посочи, че Бул Био притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО.

Обемите, в които се разфасова и опакова лекарството Хлороквин фосфат, са съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, а Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози от Хролоквин фосфат ще стигнат за 2500 пациенти за пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия.

От Бул Био представиха на премиера Борисов и три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозните заболявания. Първият касае е нова производствена линия на БЦЖ ваксина, за която дружеството притежава лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно и може да достигне до 4 млн. ваксини.

Вторият проект е за разширяване производството и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Специалистите в дружеството там използват с техника от 70-те години на миналия век и обновяването на базата е водещо за работата им.

От Бул Био посочиха, че става дума за компенсация при загуба на кръв или да се вкара в организма набор от т. нар. антитела, които да помогнат на пациентите да се справят с дадена инфекция.

Както е известно, лечението на COVID-19 с прилагане на кръвна плазма от вече излекувани пациенти се прилага като метод в редица болници в Китай и Европа. Въпросните имуноглобулини могат да неутрализират вируса при неговото проникване в организма или да влияят на отговора на имунната система срещу заразата.

Според учени от Бул Био, трябва да се натрупа количество донорска кръв от пациенти, преболедували COVID-19, за да имаме достатъчно плазма с антитела. Изчислено е, че за нуждите на България ще са необходими минимум около 3000 оздравели пациенти за т. нар. плазмено лечение.

В Бул Био имат готовност и за възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Производството на хипер-имунни животински серуми от конска плазма е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция, подчерта пред премиера Борисов шефът на Бул Био д-р Румен Кофинов.

От своя страна Борисов посочи, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от Бул БИО, защото те ще “спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания”.

Д-р Цветелина Стефанова, ръководител “Производство” в Бул Био: Българската БЦЖ ваксина е най-ефективна– С какво е уникална българската БЦЖ ваксина?

– По принцип е доказано, че БЦЖ ваксината е силен имуностимулатор и специфичното є действие е да протектира организма срещу туберкулоза, но тя има и силно изразен неспецифичен ефект да държи имунитета в едно подготвено състояние, което помага на организма да се преборва с “дефекти” от друг произход.

БЦЖ ваксината се използва при онкологични заболявания, напоследък много се работи и върху връзката между БЦЖ ваксина и терапия на диабет тип 1. Отделно от това е доказано, че БЦЖ ваксината подпомага имунната система при борба с респираторни инфекции от вирусен характер. Това е доказано към момента при опитни животни, а за хора все още няма достатъчно данни.

Установено е, че мишки, заразени с грип, имат по-малко вирусен товар и по-малко увреди в белите дробове, ако са били ваксинирани с БЦЖ. Специално българската БЦЖ ваксина спада към щамовете, които са най-стари и еволюционно генетично най-добре закрепени, което се изразява в нейната изключително добра имуногенност и ефективност.

– Какво е предимството на тези еволюционно закрепени щамове?
Еволюционно закрепените щамове се считат за най-протективни. Ние сме доказали, че БЦЖ ваксината е със същата генетична структура като на изходния щам на Mycobacterium bovis, създадена в института “Pasteur” от Albert Calmette и Camille Guerin между 1908 и 1921 година. Ние сме доказали, че за период от почти 100 години са настъпили най-малък брой мутации в генома на българката БЦЖ ваксина, което вероятно е свързано с нейната запазена протективна ефективност.

Със споразумение
6 модерни машини и 30 720 теста купуваме от Южна Корея


Изследват РНК и ДНК

Шест модерни машини и общо 30 720 теста към тях ще бъдат купени от Министерството на здравеопазването от технологичния гигант в Южна Корея BIONEER CORPORATION. Апаратурата дава възможност за бързо диагностициране на вирусни РНК и ДНК и работи при изключителна стерилна среда, като човешкия фактор е сведен до минимум. Кабинетът прие решение за одобряване на проект на споразумение между Здравно министерство и компанията от Сеул като доставката не е с фиксирани крайни количества и по нея могат да се правят и допълнителни заявки при необходимост.

Машините за автоматична екстракция Exiprep 16 Dx са с 320 комплекта тестове за COVID-19, като във всеки комплект има 96 теста. Доставката ще позволи да бъде повишен капацитетът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.