Първата българка, която си сложи ваксина срещу Ковид-19, е от Пловдив, информира glas.bg. Нейното име е Ваня Божилова и от години живее в Чикаго. В личния си профил във Фейсбук разказа как се чувства и защо се е решила на тази крачка. 

"Преди половин час получих първата доза от анти- ковид ваксината на Pfizer. Чувствам се чудесно. Първите 15 минути само седях, по препоръка на сестрата, която ми би инжекцията. След това се разхождах, пих вода, сега ще си взема кафе. И чак тогава ще шофирам. Обещавам да бъда откровена с вас и да споделя, ако имам странични симптоми", пише тя. 

"За мен масовото ваксиниране е много важно, най-голямата и важна крачка към връщането ни към нормалността! Питайте, ако имате въпроси!
Ваксинирам се с желание и вълнение и защото искам скоро да прегърна майка ми и брат ми. Искам да се видя с приятели в България и Европа, да празнуваме с Дейвид на красиво място наближаващата ни годишнина от сватбата. Искам синът ни да се върне в училище, да има нормален 11 -ти и 12-ти клас. Да е в сградата на гимназията и да е сред връстници - да се влюбва, да закъснява за час, да се шегува с връстници", разказва пред последователите си пловдивчанката. 

Тя пояснява, че се е ваксинирала, защото иска да ходи на театър, на кино, на концерти и на срещи с писатели. Иска да с вижда с приятелки и заедно да пият кафе в свободните часове. 

Пловдивчанката работи в една от най-големите болници в Чикаго - на регистратурата в онкологичната клиника, и е сред служителите, които първи имат възможност да се имунизират. Постът й предизвика буря от възторжени коментари на българи, които й пожелават да е здрава и все така възторжена.
 
Тя заяви, че няма никакви странични ефекти след имунизацията и се чувства страхотно.