Новият щам на коронавируса – „Омикрон“, вече е идентифициран в 57 страни. Това се казва в седмичния бюлетин на Световната здравна организация (СЗО), като се уточнява, че вариантът е открит във всичките шест региона на организацията.

Експертите обърнаха внимание на факта, че броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция сега бързо нараства в страните от Южна Африка. Въпреки че засега причините за бързото разпространение на новия щам засега да не са известни на специалистите, те предполагат, че ръстът в случаите се дължи на засиленото тестване след класифицирането на „Омикрон“ като „вариант, предизвикващ безпокойство“.

Както подчерта организацията, „предварителни анализи предполагат, че мутациите, присъстващи във варианта „Омикрон“, може да намалят неутрализиращата активност на антителата, което води до намаляване на защитата на естествения имунитет“. СЗО смята, че това може да е обяснение за това „защо изглежда, че този вариант се разпространява бързо сред популациите с висок имунитет, какъвто е случаят в Южна Африка“.

Според СЗО са необходими повече данни, за да се прецени ефективността на ваксините срещу новия щам.

„Необходимо е да се получат повече данни, за да се прецени дали мутациите във варианта може да доведат до намаляване на имунната защита, получена от ваксината“, посочват експертите. Необходими са и повече „данни за ефективността на ваксините, включително използването на допълнителни дози“. Подчертава се, че „СЗО ще продължи да работи с партньори за наблюдение и оценка на тези данни веднага щом станат достъпни“.

СЗО обърна внимание на доказателствата, според които „вариантът „Омикрон“ има предимства в растежа пред другите циркулиращи варианти“. В същото време експертите „все още не знаят дали това води до повишаване на инфекциозността“. Няма яснота сред специалистите относно тежестта на хода на заболяването при заразяване с тови вариант на COVID-19. Позовавайки се на информация за 212 случая на инфекция с този щам, установени в 18 страни от Европейския съюз (ЕС), експертите отбелязаха, че заболяването е „асимптоматично или леко“.

Съществуващите ваксини могат да предпазят заразените с "Омикрон" от тежките форми на коронавируса. Това заяви пък високопоставен представител на Световната здравна организация.

Изказването му идва на фона на първи лабораторни изследвания, които показват, че новият южноафрикански вариант може частично да избегне ваксината на "Пфайзер". Според учените има "значителен спад" в ефективността, с която антителата, създадени от препарата, наутрализират новия щам.

Ръководителят на програмата за спешни случаи към СЗО Майк Райън обаче увери, че няма признаци "Омикрон" да избягва ваксините по-добре от другите варианти. По думите му той не влошава състоянието на пациентите повече от "Делта" или другите познати разновидности.