В месеца на баловете и шумните празненства около завършването, в обществото отново стана актуална темата за повишената консумация на алкохол.

В последните години статистиката е тревожна, защото има повишение в количеството консумиран алкохол сред младите. Тези дни 14-годишно момче беше хоспитализирано в “Токсикология” с алкохолно натравяне, а този случай едва ли ще бъде последен.

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е пети Център по Токсикология в страната.

Началник на клиниката е доц. Д-р Евгения Бързашка - един от водещите токсиколози в страната, но съща така и специалист по Детски болести. Д-р Бързашка не крие, че в годините на практиката си, е ставала свидетел на всякакви ситуации.

"Над обществото ни тегне белега на все по-ранната употреба на спиртни напитки. Случаите сред учениците, за съжаление, зачестяват", споделя доц. Бързашка пред БНР.

Токсикологът допълнва, че алкохолът може да бъде приятел, но и враг на човека. Затова превенцията е много важна - разговорите с родителите от ранна детска възраст, защото последиците са много опасни, започвайки от замайване, увреждане на централната нервна система и се стигне до проблеми с черния дроб.

Доц. Бързашка съветва да се потърси навременна лекарска помощ, но преди всичко - да бъдем разумни.