Група водещи американски и международни учени установиха, че не е необходима масова реваксинация срещу коронавирус, според резултатите от проведеното изследване, пише "Фокус". 

Групата експерти разказа за резултатите в авторитетното списание Lancet. Сред тях са двама висши служители от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), както и експерти от СЗО.

Съобщава се, че изследванията доказват, че одобрените от САЩ ваксини са все още високоефективни. В същото време ефективността на препаратите срещу леките форми на заболяването може да отслабне с течение на времето. Ваксините обаче остават защита срещу тежки заболявания.

Следователно новите данни показват, че няма нужда от въвеждане на допълнителни бустерни ваксини, съобщава CNBC. Експерти казаха, че може да се наложи реваксинация, ако имунитетът, образуван след ваксинацията, е отслабен още повече или се появи нов щам, който дс може да заобиколи защитата на ваксините.

В същото време твърде ранното разпределение на бустерите е свързано с определени рискове. Например, това е възможността за странични ефекти - възпаление на сърцето, известно като миокардит. Най -често то се случва след втората доза на иРНК ваксините.

Междувременно неваксинираните хора са 11 пъти по-склонни да умрат от COVID-19, отколкото тези, които са били ваксинирани срещу коронавирус, според доклад на други американски експерти.

Преди това американският президент Джо Байдън се обяви за широкомащабна ваксинация срещу коронавирус, за да се ограничи разпространението на делта варианта. Очаква се това да увеличи натиска върху десетките милиони американци, отказали ваксинации.