Обединеното кралство ще започне да имунизира с ваксината на Оксфордския университет срещу COVID-19 от 4 януари, съобщи вестник "Сънди телеграф", като се позова на изготвени от британските министри планове, цитиран от Ройтерс.

Правителството се надява през следващите две седмици да постави на 2 милиона души първата доза ваксина или от тази на Оксфорд (която е лицензирана за фармацевтичната компания "Астра Зенека") или от тази на "Пфайзър", посочва изданието, предаде БТА. 

Ваксината на Оксфорд се очаква да бъде одобрена от медицинските регулатори до дни, допълва вестникът.

През изминалото денонощие Великобритания е регистрирала 210 нови смъртни случая от COVID-19, по-малко от 570-те за предишното, а броят на потвърдените случаи на коронавирус за изтеклите 24 часа е 34 693 (с 1968 повече в сравнение с вчера), съобщиха властите, като се позоваха на частични данни.

Репродуктивното число на вируса е между 1,1 и 1,3.

Общият брой на починалите в Обединеното кралство от началото на пандемията е 70 405, което го нарежда на шесто място в света по брой на жертвите след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Италия. Във Великобритания тази статистика включва лицата, починали до 28 дни от положителния тест. Ако обаче се прибавят всички починали с COVID-19 в смъртния си акт, броят на жертвите в Обединеното кралство става 79 349.