Може би най -добрият лакмусов тест в света след пандемията ще бъде степента на връщане към международните пътувания. През 2020 г. международният туризъм е намалял със 74% в сравнение с 2019 г. и е достигнал границата от 380 милиона. За сравнение: по време на финансовата криза спадът беше само 4%. През последните месеци международните пътувания започнаха да се възстановяват.

По света вече са приложени 3,7 милиарда дози ваксина и много хора са нетърпеливи да си съберат багажа за пътуване в чужбина. Не всички антитела обаче, произведени след ваксината, позволяват свободно пътуване в чужбина, обобщава британското списание The Economist, пише Труд.

Много правителства допускат влизане само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу COVID-19. Европейският съюз заяви този месец, че няма да приема пътници, ваксинирани с Covishield, въпреки факта, че е идентична с ваксината AstraZeneca, използвана в ЕС. Факт е, че Covishield не е одобрен от лекарствения регулатор на ЕС. Правителството на Индия, където се произвежда ваксината, заплашва да отговори симетрично.

Тази политика може да повлияе на ваксинациите с Covishield по целия свят, като пет милиона дози от лекарството са доставени  във Великобритания.

Данните от уебсайта за пътувания VisaGuide.World показват как изглежда мозайката за приемане на ваксината. Най-широко използваната ваксина в света е на AstraZeneca и вече е призната от 119 правителства. Тази ваксина е най-широко използваната в света, освен това е получила одобрение от Световната здравна организация (заедно с ваксините Pfizer/BioNTech, Моderna, Johnson & Johnson и две китайски ваксини). За разлика от това китайската CanSinoBio е признат от само няколко правителства.

Проблемът не се ограничава само до пътуванията. Въпреки че САЩ не изисква доказателство за ваксинация, за да премине границите им (те обаче остават затворени за британци, европейци, китайци, индийци и граждани на няколко други държави), канадците, ваксинирани с AstraZeneca, се притесняват, че няма да им бъде позволено да влизат в развлекателни заведения, ако не ваксинирани  с одобрени от САЩ ваксини. Те са поръчали 300 милиона дози от ваксината AstraZeneca, но никога не са ги одобрявали за местна употреба.

Туристическата индустрия е загрижена, че подобни ограничения ще принудят хората да си останат у дома. Ник Карин от Международната асоциация за въздушен транспорт вярва, че липсата на взаимно съгласие между правителствата е „друга пречка за доверието на пътниците, че могат да пътуват“. Според Мариангела Симао, помощник-генерален директор на СЗО, Европейският парламент е препоръчал на страните да обмислят приемането на одобрени от СЗО ваксини за спешна употреба.

Оттогава само дузина държави от ЕС заявиха, че ще игнорират правилата на ЕС и ще приемат ваксинацията с Covishield като доказателство за имунитет. Въпреки това те едва ли ще се съгласят толкова лесно с китайските ваксини. Въпреки че китайските ваксини са получили спешно одобрение от СЗО, има пропуски в данните от клиничните изпитвания за тези ваксини, които вероятно ще предизвикат безпокойство в някои страни. През 2019 г. 12 милиона китайски туристи са посетили ЕС.

Зелената светлина от СЗО обаче е по-добра от нищо. Редица ваксини вероятно ще се конкурират за международно признание през следващата година. По политически причини за някои страни беше лесно прокараха през своите регулаторни органи  ваксините, разработени или произведени от самите тях. В други страни регулаторните агенции просто не са достатъчно твърди, за да вдъхват доверие в одобрените от тях ваксини. Към този момент редица ваксини вероятно ще се сблъскат с предизвикателствата на международните власти, включително руската „Спутниик V“, индийската Covaxin и кубинската Abdala.

По-лошото е, че някои щати на САЩ са приели закони, забраняващи ваксинационните паспорти. Сред тях са Алабама, Аризона, Индиана и Флорида. Norwegian Cruise Line заведе дело срещу Флорида на 13 юли заради щатски закони, които забраняват на бизнеса да изисква от клиентите доказателство за ваксинация. При сегашното състояние на нещата круизните лайнери ще се сблъскат с проблеми в работата си, ако няма сигурност, че всички пътници са ваксинирани.

Както за туристите, така и за туристическата индустрия, 2021 г. вероятно ще бъде запомнена с продължаващото разочарование заради Сovid-19 и бюрокрацията по границите. Световното пътуване и ваканционната фотография ще трябва да пoчакат до следващата година, заключава изданието.